VB döntő Nagykanizsán

2018-04-21 Off By Németh Ferenc

Nagykanizsa – Mosonmagyaróvár U12 I. osztály Észak-Nyugat (VB döntő)
Nagykanizsa Olajbányász Sportcentrum, 2018.04.21. 13:00 Folytatáshoz kérem kattintson a bővebben gombra.
Szakmai vezető mivoltomból a munkám része utánpótlás edzések, mérkőzések megfigyelése.
Megfigyelem, hogy a korosztályos képzésnek megfelelően milyen munkát végeznek az adott korosztályban dolgozó szakemberek és hol tartanak a srácok. Látom a technikai, taktikai elemek végrehajtását, illetve végrehajtási szándékát. Látom és hallom az edző kommunikációját edzéseken és mérkőzéseken is.
Ezen a mérkőzésen nem igazán hallottam az edző szavát, utasításait, mert a szülők mellett foglaltam helyet. Nem tudtam eldönteni, hogy szülő, vagy szurkoló, de azt a következtetést vontam le, hogy egyik sem, inkább edző. Ezen a mérkőzésen kb. 30 szakember ült a lelátón, akik folyamatosan egyszerre kiabálták be az instrukciókat. Akkor nem volt nagyobb probléma, amikor ugyanazt kiabálták, de amikor nem….
Enyhe túlzással vérre menő csata volt a lelátón, a lefújás után olyan érzésem volt, mintha VB-t nyert volna a vendég csapat. A végeredmény 0:2 lett, furcsa volt számomra, hogy 3 perccel a második gól után is még extázisban volt az ellenfél edzője.
U12-ről beszélek, 11-12 éves GYEREKEK!
Nem az eredményesség az elsődleges, hanem a korosztályos képzésanyagnak megfelelő tudás elsajátítása. Az edzéseken tanultakat szeretném visszakapni mérkőzéseken.
Én utasítom az edzőmet, hogy ne rúgja fel a labdát, hanem hátulról építse fel a támadást. A magas-presszinget játszó jó csapat ellen is! Nem sikerül? Hibázunk? Esetleg gólt kapunk belőle? Nem érdekel! Csinálja! KÜLSŐ NYOMÁS NÉLKÜL! Ki ellen gyakorolja a gyomás alatti labdakihozatalt? Az ellen, aki visszaáll ellenünk???
Az edző kér valamit a játékostól, pl. ha félpályáról szabadrúgás van, akkor ne rúgja kapura a jó rúgótechnikával rendelkező játékos, hanem játsszon, minél többször érjen labdához a gyemek. 10 szülő ordítja be, hogy rúgd rá. Lepasszolja, leszidjátok, mert nem hallgatott rád. Rárúgja, az edző kéri számon. Akció alatt ordít be három szülő: A Petinek passzolj, cselezz….. ZAVARJÁTOK A GYERMEKET, folyamatosan nyomás alá helyezitek, nem tud önállóan dönteni!
Szóval arra kérem a szülőket mindkét oldalon, hogy hagyják a gyereküket játszani és focizni, az edzőket pedig végezni a munkáját. Tapsoljanak, biztassák a gyermeküket, hagyják, hogy még pár évig gyermekek lehessenek!

Gombos Zsolt
Szakmai Igazgató
Nagykanizsa